scheveningen-pierden haag paleistuinden haag lange voorhoutden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhofden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terras

Vijf leuke boekwinkels in Den Haag

Den Haag boekenstad? In vergelijking met de vorige eeuw zijn er minder - eigenzinnige - boekwinkels maar in Den Haag weten gelukkig nog veel boekwinkels op originele wijze het hoofd hoog te houden en een breed of specifiek publiek te trekken. Neem alleen al de unieke reisboekenwinkel Stanley en Livingstone die elders op deze website (onder Winkels) in het zonnetje gezet wordt. Hier tipt de redactie van DenHaag-Nu vijf andere boekwinkels in Den Haag die de moeite van een bezoek waard zijn. 

Familiebedrijf Paagman
In Den Haag is het familiebedrijf Paagman een begrip. Boekhandel Paagman, met twee vestigingen, een in het Statenkwartier en een in het centrum van Den Haag, is niet alleen één van de gezelligste boekhandels van Den Haag , maar bepaalt in zeker opzicht ook het Haagse straatbeeld met haar opvallende en decennia lang ongewijzigde paars-witte plastic tassen.

Den-haag_paagman-boekhandel

Paagman werd op 1 november 1951 opgericht als Boekhandel Paagman door Gerard Paagman sr. In 1977 startte zijn zoon een eigen kantoorvakhandel. Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw voegde Paagman jr. de bedrijven samen en legde daarmee de basis voor het huidige bedrijf. Met het aantreden van de derde generatie in het familiebedrijf eind jaren ’90, ging Paagman een succesvolle nieuwe fase in.

Actueel aanbod
Bij Paagman aan de Fred, 'Haags' voor Frederik Hendriklaan, vind je een ruim assortiment hedendaagse literatuur, thrillers, reisgidsen, kookboeken, geschiedenis en politiek, engelstalige literatuur, kunstboeken en niet te vergeten: boeken over Den Haag. Ook kinderen komen aan hun trekken in de prachtige kinderboekenafdeling 'Villa Paagman'.

Den-haag_paagman-boekhandel

Kicking Horse
De winkel organiseert geregeld evenementen waarbij schrijvers worden uitgenodigd hun nieuwste werk te presenteren en te signeren. Rondneuzen, even een kop koffie met wat lekkers of een biologische lunch en dan weer verder snuffelen kan ook prima bij Paagman, want in de zaak aan de Fred is het Kicking Horse Café gevestigd. Een gezellige plek waar veel ‘locals’ afspreken.

Den-haag_paagman-kicking-horse

Met het Kicking Horse Café heeft Paagman een stukje Canada naar Nederland gebracht. Het café-restaurant ontleent haar naam aan de Kicking Horse Coffee die in de Canadese Rocky Mountains wordt gebrand. Behalve goeie koffie serveert Kicking Horse ook heerlijke appeltaart en andere zoetigheden, thee, frisdranken en smoothies. Je kan er ontbijten en heerlijk uitgebreid lunchen. De keuken is tot 17.00 uur geopend.

Den-haag_paagman-kicking-horse

Kantoorvakhandel en Villa Paagman
Behalve een boekhandel is in het pand ook de kantoorvakhandel gevestigd en niet te vergeten de kinderboekenwinkel Villa Paagman. Ontwerpster Marieke van Doorn (o.a. bekend van de Efteling) visualiseerde de belevenisvolle wereld van het kinderboek in een prachtige eigen 'kinderwinkel'. De naam verwijst naar andere bekende kindervilla’s als Kakelbont en Achterwerk. In Villa Paagman worden kinderen én hun ouders meegenomen op een unieke ontdekkingstocht langs de mooiste, grappigste, spannendste en meest ontroerende verhalen.

Den-haag_paagman-vill

Kinderkookcafé
En Paagman doet nog meer voor je kinderen. Iedere eerste woensdag van de maand vindt bij het Kicking Horse Café een Kinderkookcafé plaats. Kinderen vanaf 5 jaar leren hier koken, onder begeleiding van medewerkers van het Kicking Horse Café. Er worden eenvoudige gerechten en maaltijden bereid en de kinderen krijgen hiervoor een speciale outfit. De toegang is € 15 per kind. Wel graag online aanmelden. Je kan je toegangsbewijs ophalen en/of betalen bij de kassa. Bij minder dan vijf aangemelde koks gaat het kinderkookcafé helaas niet door Je krijgt hier een aantal dagen van tevoren bericht over.

Den-haag_paagman-villa

Bij Paagman kan je ook terecht voor dvd's en cd's in een aparte 'shop' naast het Kicking Horse Cafe. 

Paagman opende in 2011 een tweede zaak in het monumentale pand aan de Lange Poten 41, gelegen tegenover de Tweede Kamer en vlak bij het Plein. Ook hier vind je een combinatie van boeken en koffie. 

Openingstijden Paagman Frederik Hendriklaan: maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 21.00 uur, zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Den-haag_paagman-boekhandel

Bereikbaarheid Paagman Frederik Hendriklaan:
Met de tram: tram 10 (halte Frederik Hendriklaan, alleen tijdens spits), tram 11 (halte Willem de Zwijgerlaan), tram 16 (halte Frederik Hendriklaan);
Met de bus: bus 21 (halte Willem de Zwijgerlaan), bus 24 (halte Gemeentemuseum/Museon of halte Frederik Hendrikplein). Bus 21 stopt direct tegenover Paagman.
Met de auto: op de Frederik Hendriklaan geldt dagelijks betaald parkeren. In de meeste zijstraten van de Frederik Hendriklaan kan je echter gratis parkeren.

Paagman Frederik Hendriklaan 217
2582 CB Den Haag

Openingstijden Paagman Lange Poten: maandag van 11.00 uur tot 19.00 uur, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur, donderdag van 10.00 uur tot 21.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Den-haag_paagman-lange-poten

Bereikbaarheid Paagman Lange Poten met bus en tram: in het centrum van Den Haag (halte Spui) stoppen diverse tram- en buslijnen, waaronder tramlijnen 2, 6 en RandstadRail 3 en 4. Vanaf de tram- en bushaltes aan het Spui is het nog 3 minuten lopen naar Paagman. Ook vanaf het Centraal Station is Paagman goed bereikbaar. Via de Herengracht is het 10 minuten lopen of je neemt één van de tram-of buslijnen die stoppen in het centrum. Kom je met de auto dan kan je het beste parkeren in de garage Plein. De inrit is aan de Lange Houtstraat. De garage is 24 uur per dag, 7 dagen per week open.

Paagman Lange Poten 41
2511 CM Den Haag

Den-haag_van-stockum-boekhandel

Van Stockum
Gevestigd aan het Spui in een prachtige gloednieuwe winkel in het hartje van de stad, is Van Stockum Boekverkopers, samen met shop-in-shop Bagels & Beans, dé boeken-hotspot van Den Haag. De ruim opgezette zaak bevat duizenden boeken en is voor de leesliefhebber een walhalla. Van de nieuwste romans tot kookboeken, van filosofie- tot geschiedenisboeken, van kinderboeken tot luisterboeken en nog veel meer. Van Stockum is als enige boekhandel in Den Haag gespecialiseerd in boeken over voormalig Indië en over de Spoorwegen.

Van Stockum Boekverkopers organiseert regelmatig gratis toegankelijke culturele activiteiten, lezingen en signeersessies. Houd daarover de agenda op de website van Van Stockum in de gaten. Online aanmelden is een vereiste.

Den-haag_stockum

Al sinds 1833 in Den Haag
Van Stockum kent een lange geschiedenis. Op 1 juni 1833 werd in de Gortstraat een boek- en papierwinkel geopend. Hagenaren konden zich abonneren bij de winkel om tijdschriften en kranten te komen lezen. In de 19de eeuw werd Van Stockum Boekverkopers regelmatig bezocht door de Koninklijke Familie. In de 20ste eeuw groeide het aantal filialen van Van Stockum. Van Stockum heeft nu twee filialen, één in Den Haag en één in Leiden.

Den-haag_van-stockum-boekhandel

Openingstijden: maandag van 11.00 uur tot 18.30 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 18.30 uur, donderdag van 8.30 uur tot 21.00 uur, zaterdag van 10.00 uur tot 18.30 uur. Zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Bereikbaarheid:
De boekhandel ligt pal voor de tramhalte van de tramlijnen 1, 2, 3, 4, 6 en 17 en ook de bussen 22 en 24 stoppen direct voor Van Stockum Boekverkopers. Vanaf de treinstations Den Haag CS en HS is het tevens slechts 10 minuten lopen. Ben je met de auto? Diverse parkeergarages in het centrum van de stad zijn op loopafstand van Van Stockum Boekverkopers.

Van Stockum Boekverkopers
Spui 40, 2511 BS, Den Haag

Boekhandel Douwes
De hoek Herengracht/Prinsessegracht, vlakbij het Centraal Station van Den Haag, is al meer dan 120 jaar een aantrekkelijke vestigingsplaats voor boekhandels. Eerst Boekhandel Verwijs, toen Van Stockum en nu heeft boekhandel Douwes/Nieuwe Juridische Boekhandel hier haar winkel.

Den-haag_douwes-boekhandel

Eigenzinnig 
Vier eigenzinnige senior boekhandelaren bieden bij Douwes een breed scala aan Nederlandse-, Engelse-, Franse- en Duitstalige boeken. Niet alleen lectuur die makkelijk wegleest, maar ook boeken op het gebied van filosofie, reizen, literatuur, politiek en geschiedenis. Op de eerste etage van de winkel aan de Herengracht 60 vind je juridische en fiscale boeken. Boeken die nergens meer op voorraad te krijgen zijn sinds het vertrek van Boekhandel Jongbloed uit Den Haag. Boekhandel Douwes heeft nieuwe boeken maar ook tweedehands boeken en verkoopt in-store antiquarische boeken bij het antiquariaat Otia. De boekhandelaren van Douwes zijn deskundig en bevlogen en je zult nooit tevergeefs om een advies vragen. Integendeel: dat geven ze graag.

Den-haag_boekhandel-douwes

Openingstijden: maandag van 12.00 uur tot 18.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag gesloten.

Bereikbaarheid: de boekhandel ligt op de hoek van de Herengracht en de Prinsessegracht en is lopend in een paar minuten te bereiken vanaf Station Den Haag Centraal.

Boekhandel Douwes
Herengracht 60 Den Haag

Den-haag_boekhandel-douwes

Parimar/de Boekenmarkt
In het mooie Haagse Hofkwartier, vlakbij Paleis Noordeinde, is Parimar/de Boekenmarkt gevestigd aan de Korte Molenstraat. Deze bijzondere zaak is al meer dan 20 jaar een hotspot voor bibliofielen die op zoek zijn naar boeken van een hoge kwaliteit voor de helft van de oorspronkelijke prijs.

Parimar koopt uitgeversrestanten in Amerika en Engeland. Dat zijn in veel gevallen gebonden boeken die bij de uitgever overblijven wanneer een boek dat succes heeft in een paperback wordt herdrukt. Het aanbod loopt uiteen van literatuur, reisgidsen en (militaire) geschiedenis tot politiek en prachtige kunstboeken. 

Den-haag_parimar-boekhandel

Negen keer per jaar verstuurt Parimar een bescheiden catalogus naar haar klanten met nieuwe aanbiedingen. Veel boeken komen om verschillende redenen (aantallen, timing etc) echter niet in de catalogus. Daarom is een bezoek aan de winkel of de website sterk aan te bevelen.

In de buurt van Parimar vind je talrijke lunch-koffie-en eetgelegenheden. Prima te combineren dus met een bezoekje aan de Boekenmarkt. 

Openingstijden: van dinsdag tot en met vrijdag stalt Parimar zijn boeken uit (zowel binnen als buiten) van 11.00 uur tot 17.30 uur. Op zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid
Kom je met de auto dan is de dichtstbijzijnde parkeergarage Torenstraat op 2 minuten afstand lopen van de winkel. Met de tram vanaf Centraal Station en Hollands Spoor: tram 16 (richting Statenkwartier). Uitstappen halte Noordwal, vervolgens ongeveer 3 minuten terug lopen en dan voor het Torenplein linksaf de Korte Molenstraat in. Met de bus: vanaf Centraal Station lijn 22 richting Duindorp of lijn 24 richting Kijkduin. Uitstappen halte Kneuterdijk en ongeveer 5 minuten lopen via de Heulstraat, het Noordeinde en de Molenstraat.

Parimar
Korte Molenstraat 17a, Den Haag

Den-haag_hague_bookstore

The Hague Bookstore 
Boeken, koffie en fietsen. The Hague Bookstore tegenover Paleis Noordeinde, heeft het allemaal. Gevestigd in de voormalige chique en ook wat stoffige juridische boekhandel Jongbloed, ademt de zaak een heerlijke relaxte sfeer. Het interieur heeft nog veel behouden van de oorspronkelijke boekwinkel, zoals de boekenkasten langs de wanden, de glas in loodramen van de serre en de smalle uitstalkasten waarop tweedehands boeken en andere 'hebbedingetjes' te kijk en te koop liggen. Alle boeken kosten trouwens 3 euro per stuk. Lekker makkelijk. 

Den-haag_hague-bookstore

Meer dan een boekwinkel
De naam The Hague Bookstore dekt de lading absoluut niet. Het is dan ook een voorlopige naam, ook al bestaat de zaak al sinds 2015. De ‘bookstore’ verkoopt ook kunst, vintage en chocolade, je kan er een fiets huren en een fietstour boeken. De naam Jongbloed prijkt nog wel op een balk onder de gevel.
 
Lekkere hapjes en drankjes
Overal staan zitjes van vintage meubilair en planten. En de kans is groot dat de stoel waar je op zit ook te koop is. ’s Zomers kan je plaatsnemen achterin de tuin. Koffie, thee, sapjes, een lunch en lekkere zoetigheden bestel je aan de bar voorin de zaak. De thee wordt bij The Hague Bookstore trouwens geserveerd in een theekan van Crusio. Door het kannetje op je glas te zetten, schenk je de thee in. Geweldig!

Den-haag_hague-bookstore

The Hague Bookstore is een zusterbedrijf van Lola Bikes even verderop in het Noordeinde. De winkel heeft helaas nog geen eigen website. Maar wel een facebookpagina. 

The Hague Bookstore
Noordeinde 39, Den Haag

Tips
Alle hier genoemde boekwinkels hebben ook een eigen webshop waarbij vaak ook de voorkeur van de boekhandel uitgelicht wordt. Leuk om van te voren even te bekijken. Of alvast je boek te bestellen zodat het klaarligt als je komt. 

Breng ook een een bezoek aan de Haagse boekenmarkt die op 's zomers elke donderdag en zondag op het Voorhout georganiseerd wordt en 's winters elke donderdag op het Plein. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!