den-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag paleistuinden haag binnenhof hofvijverden haag paleis noordeindeden haag binnenhofden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strand

IJsjes eten in een historische ambiance

De grootste en een van de oudste ijssalons van Den Haag is Florencia. Hier worden al generaties lang (sinds 1932) huisgemaakte ijsjes geschept – Italiaans ijs zonder weerga. ‘Maar er wordt ook koffie geschonken, liters en liters koffie, gediscussieerd, gelachen, gemijmerd, gewuifd naar bekenden en onbekende, op schouders geklopt, en af en toe innig gezoend’, aldus de auteur van het boek over Florencia 'de huiskamer van Den Haag'.

IJs van Florencia humaniseert
In Florencia ontmoet de hele stad elkaar: 'alle nationaliteiten, religies, politieke richtingen, in alle leeftijden en van ministers tot werk- en thuislozen, van dametjes tot lolita’s, van fiscalisten tot belastingontduikers, van schakers tot boksers'. IJs van Florencia lijkt te humaniseren.

Denhaag_Florencia_1.jpg

In de ijssalon kan je terecht voor een gewoon ijsbolletje, of meerdere (in bijna 30 verschillende smaken), maar ook voor een uitgebreid assortiment aan ijscoupes, ijswafels, slagroomwafels, chocosticks, ijsworsten, de heerlijke Florencia milkshakes of voor een kop koffie, thee, broodjes, frisdranken en gebak. Het ijs is gemaakt op melkbasis met uitzondering van citroen ijs, die is op waterbasis maar kan altijd melksporen bevatten.

Denhaag_florencia_2.jpg

IJswagentje
Florencia begon ooit bescheiden in Den Haag in een hal in de Kleine Nobelstraat, om de hoek van de Torenstraat waar de zaak nu gevestigd is. Het was Eduardo Talamini (1894-1964)) die zich na vele omzwervingen over de wereld in 1932 in Den Haag vestigde. Terwijl Eduardo met een ijswagentje de straat op ging, deed zijn dochter Renata zaken in de winkel. Na verloop van tijd betrok Talamini een pand aan de Torenstraat en toen nog een en nog een, tot Florencia de huidige omvang bereikte.

IJsmachine werd moordmachine
Talamini was voortdurend in de weer om de kwaliteit van zijn ijs te verbeteren en de productie te mechaniseren. In 1964 kwam hij op tragische wijze om het leven. Zijn mouw bleef hangen in de ijsmachine en toen hij die los wilde maken kwam ook zijn stropdas vast te zitten. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Giovanni. Vandaag de dag is Florencia nog steeds een Italiaans familiebedrijf die de traditie van Eduardo Talamini voortzet.

Denhaag_florencia_ijssalon_03.jpg

Florencia IJs
Torenstraat 55, Den Haag

Openingstijden (zomer): maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 23.30 uur, zaterdag en zondag van 8.00 tot 23.30 uur.
Openingstijden (winter): maandag tot en met donderdag van 7.30 tot 22.00 uur, vrijdag van 7.30 tot 23.00, zaterdag van 8.00 tot 23.00 uur en zondag van 8.00 tot 22:00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!