Spionnenopleiding en balletschool in het Catshuis
Iedere Nederlander kent het Catshuis in Den Haag als de ambtswoning van de Minister-President dat gebruikt wordt voor vergaderingen en ontvangsten van buitenlandse gasten. Veel Nederlanders weten ook dat dit oorspronkelijk het buitenverblijf dat dichter en raadspensionaris Jacob Cats liet bouwen in het midden de zeventiende eeuw. Heel weinig mensen weten dat er in het Catshuis een balletschool was en nog minder mensen weten dat er in de oorlog een spionnenschool was.
foto: Catshuis voorzijde
Aan een aantal kinderen die eind jaren 1950 in het Statenkwartier woonden, was het bekend dat achter het Catshuis een mooi onderhouden gazon was en daarachter een wildernis met dicht op elkaar staande jonge bomen, veel brandnetels en hoog gras. Een bakstenen muur omringde het gebied. In deze muur tegenover Gymnasium Sorghvliet aan de Johan de Wittlaan was een poortje dat niet op slot was. Na schooltijd was het spannend om op onderzoek uit te gaan en om naar het zwembad te gaan kijken.
Waarom een zwembad?
Het zwembad was op het terrein van het Catshuis waar tijdens de oorlog een internationale spionnenschool was gevestigd. Behalve een zwembad was er ook een schietbaan in wat tegenwoordig Park Sorghvliet is. De aspirant geheime agent kreeg lessen in sabotage en oefende in het laten springen van treinrails, bruggen en leidingen. Ook kreeg hij onderricht in het afluisteren van telefoongesprekken, kaartlezen en het kraken van geheime codes.
foto: Catshuis tuinzijde
In het diepste geheim
De spionnenschool was in geheimzinnigheid gehuld. Het terrein was ontoegankelijk vanwege de prikkeldraadversperringen en wachtposten. De ligging was vlakbij Atlantikwall waarvoor in 1943 veel bomen en struiken waren gekapt. Vandaar dat de schoolkinderen in de jaren'50 slechts jonge dicht op elkaar staande bomen aantroffen. De Duitsers wilden een vrij uitzicht hebben voor het geval de geallieerden via de Noordzee Nederland binnenvallen.
foto: opvoering in de tuin van het Catshuis van het ballet 'De Blauwe Vogel'
Balletschool Marjo in het Catshuis
Na de bezetting, woonde het gezin Adriaan Goekoop jr tot 1961 in het Catshuis. Een gedeelte was in gebruik bij zijn echtgenote Puck Goekoop-Santhagens voor haar balletschool Marjo. De zolderverdieping met schuin dak aan de voorkant over bijna de gehele lengte van het gebouw was ingericht als balletstudio.
De balletjuf
De lessen werden gegeven door Puck Goekoop zelf en haar assistente Maria Reimering met live pianobegeleiding van een pianist. Tot verdriet van de jonge danseresjes mochten spitzen pas gedragen wanneer ze 12 jaar waren, want op spitzen dansen kan pas wanneer de botten in de voeten hard zijn geworden. Eenmaal per jaar was er een openluchtuitvoering op een podium geplaatst in de tuin achter het Catshuis.
De prima ballarina
De dochters van Puck Goekoop, Davina, die Oeke werd genoemd en Marjo, die naar de naam Kaa luisterde kregen vaak belangrijke rollen voor deze uitvoeringen. Maar de meeste solo's gingen naar Jean Heesbeen en Inez van Iersen die later een balletschool begonnen in het Benoordenhout.
Sinds 1963 is het Catshuis de officiële ambtswoning van de Nederlandse premier.
Lees hier verder over het Catshuis
foto: brochure van Ballet Marjo
Volgend artikel: Musea in het Statenkwartier
Vorig artikel: Fietsen met gids langs Haagse bezienswaardigheden
foto's van de balletschool: met dank aan Vera van Andel
foto's Catshuis: Wiki Commons
foto: openbare uitvoering van Ballet Marjo