den haag binnenhofden haag grote marktden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindescheveningen-kurhaus-strandden-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuin

Ypje en haar prehistorische familie

Over het ontstaan van Den Haag was tot nu toe weinig bekend, maar langzamerhand komt er door archeologisch onderzoek informatie beschikbaar waaruit blijkt dat er in Den Haag al vanaf de prehistorie mensen hebben gewoond. Zo blijken er zich rond 3800 v Chr. enkele families in de buurt van de jongste wijk van Den haag, Ypenburg, gevestigd te hebben. 

Hun boerderijen stonden hooggelegen op de flank van een duin, prettig beschut tegen de zeewind. Archeologen hebben in Ypenburg de resten van minstens 3 woningen opgegraven. Ze vonden de huizen door verkleuringen in de grond, sporen van houten palen.

Den-haag_ypje-prehistorie

Gunstige leefomstandigheden
600 jaar lang is het Ypenburghduin bewoond geweest. Het duin zorgde niet alleen voor bescherming tegen het water. Ook de overvloed aan voedsel in het omliggende gebied was van belang voor de overlevingskansen. De aanwezigheid van zoet water is gunstig voor de leefomstandigheden.

Den-haag_ypenburg

Uit de opgravingen bleek dat de eerste bewoners zowel zoet- als zoutwatervissen, vogels en klein wild consumeerden. De bewoners joegen onder andere op herten en wilde zwijnen. Daarnaast hielden ze rundvee en varkens en verbouwden waarschijnlijk granen. 

Ypje van Rijswijk
Tijdens de opgravingen werd ook een grafveld blootgelegd. In totaal worden de resten van 42 personen gevonden. Door de reconstructie van de schedel heeft één van de vrouwen een gezicht gekregen. Zij kreeg de naam Ypje van Rijswijk.

Den-haag_ypje-ypenburg

In het archeologisch parkje naast het winkelcentrum aan de Vuursteen in de wijk Ypenburg zijn de hoofden van Ypje en haar familie te zien, evenals een plattegrond van een van de opgegraven woningen.De opgegraven skeletten uit het grafveld zijn deels bewaard en te zien in het Museon in Den Haag.

Romeinen en Cananefaten
Aan het begin van onze jaartelling komen de Romeinen naar de ‘Haagse’ regio. Zij brengen hun cultuur over op de inheemse Cananefaten. Deze Germanen woonden onder andere bij het Romeinse stadje Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Dit stadje werd al gauw de hoofdstad van de hele regio. Vondsten hebben aangetoond dat Forum Hadriani de op één na oudste stad van Nederland is, na Noviamagum (Nijmegen). In museum Swaensteyn in Voorburg staat en maquette van het Forum.

Welvaart
Dankzij de Romeinen kreeg de lokale (landbouw-)economie een enorme boost. Er werd een kanaal aangelegd langs Forum Hadriani en er kwamen verschillende wegen door de Haagse regio. Dit maakte de handel met andere plaatsen mogelijk. De Romeinen maakten gebruik van de produkten die de lokale boeren leverden en Cananefaten konden rijk worden door in Romeinse krijgsdienst te treden.

Verval en leegloop
Vanaf de derde eeuw van onze jaartelling kreeg het Romeinse Rijk het moeilijk. Van alle kanten werd het aangevallen en verzwakte zowel intern als aan de buitengrenzen. Ook de naburige Germanen gingen op strooptocht in Romeins gebied. De Germaanse invallen werden op een gegeven moment zo erg, dat rond 260 de burgerbevolking uit de Haagse regio wegtrok. Vanaf dat moment lijken er hier geen mensen meer te hebben gewoond.

Germanen
Nadat de Romeinen zich hadden teruggetrokken, werd hun plaats ingenomen door Germaanse stammen. Die leefden niet volgens de Romeinse cultuur en konden niet schrijven. Zij lieten geen boeken of documenten na en er is over de Germaanse tijd dan ook weinig bekend.

De Haagse regio lag eerst binnen de grenzen van het Germaanse koninkrijk der Friezen. Dit koninkrijk werd later ingelijfd bij een Frankische koninkrijk. Dit rijk groeide uit tot het grote Duits rijk. Ambtenaren van dat rijk, de graven van Holland, gelden als de officiële stichters van Den Haag.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!