








Restaurants met Noord- en Zuid-Indiase keuken
Den Haag heeft een aantal Indiase restaurant, veg en non- veg, met gerechten uit noord en zuid India. Wanneer je Indiaas gaat eten, krijg je vaak gerechten uit de Noord-Indiase keuken curry's van vrij dikke saus, met boter en room bereidt. De Zuid-Indiase keuken gebruikt veel lichtere sauzen. Butter Chicken is een populair gerecht in het noorden. In het zuiden is dosa standaard ontbijt, een knapperige pannenkoek van linzen- en rijstemeel gevuld met pittige aardappelmengsel.
Inhoud
• Indiase restaurants in Den haag
• Kenmerken van Zuid-Indiase keuken
• Kenmerken van de Noord-Indiase keuken

5 INDIASE RESTAURANTS IN DEN HAAG
1. Atithi, Herengracht 7, open 12.00 uur
Atithi is Hindi en betekent gast en dat vertaalt zich in dit gastvrije restaurant. De keuken is ayurvedisch en gebaseerd op 5000 jaar oude kookprincipes met als basis een gezonde spijsvertering.
Er zijn gerechten uit alle delen van India: chola bhatura (kikkererwten en gefrituurd brood) uit Noord-India, shahi thali (rijst met een aantal bijgerechten) uit West-India, dosa uit Zuid-India en ook curry, naan (brood) en biryani (rijstgerecht).
Keuzes uit veganistische, vegetarische, glutenvrije, zuivelvrije, pescotarische en pollotarische gerechten. Atithi is een spektakel voor de zintuigen van het felgekleurde interieur tot de smaakpapillen.
2. Krishna Vilas, Hooikade 56, open 17.00 uur
Een keten met restaurants in Utrecht, Eindhoven en Hoofddorp. 100% vegetarisch en veganistisch met de beste gerechten uit de Zuid- en Noord-Indiase keuken.
Prachtig gelegen aan het water met een typisch Indiase ambiance en geliefd bij Indiase expats. Kies een Noord- of Zuid-Indiase thali of ga voor de bahji puri of dosa. De smaak van de gerechten zijn exact zoals in India, zeer authentiek en dus best wel pittig.
3. Himalayan, Gortstraat 16a, open 17.00 uur
Himalayan is net even anders omdat het ook gerechten uit Nepal en Bhuthaan serveert. Wanneer je curry bestelt, krijg je een aantal kleine schaaltjes met verschillende curry's geserveerd met basmatirijst dahl (linzensoep) en naanbrood.
Heel speciaal is momo als voorgerecht. Dit zijn deegtasjes met vulling, het Aziatische antwoord op ravioli. Nepalese noedels met kip of kipfilet uit de tandoori (kleioven) zijn aanbevolen. Achter elk gerecht op de menukaart staat of het mild, medium, pittig of zeer pittig is.

4. Taj Mahal, Maliestraat 5, open 16.00 uur
Wanneer je van vis houdt, dan is de Goa fish curry het ultieme gerecht, (Goa is de kleinste staat en ligt 500 km zuid van Mumbai) nijlbaars bereid met kruiden en verse koriander. Als voorgerecht neem je samosa's dat zijn kleine gefrituurde pasteitjes van kikkererwtenmeel en gevuld met aardappel en groente.
Op het menu staan ook kip, lam, vis, en vegan gerechten, alles wordt geserveerd met rijst. De mango lassie smaakt uitstekend, maar heeft dezelfde smaak en consitentie als in andere Indiase restaurants, (komt die misschien van de groothandel?)
5. Indian Curry House, Thomsonlaan 69, open 17.00 uur
Een uitgebreide kaart met alle Indiase favorieten uit Noord-India want het personeel komt uit de Punjab en Delhi. In deze regio is brood gebruikelijker dan rijst.
Op de menukaart staat een grote keuze aan platte broden zoals naan, chapati, poori en paratha en ook curry's. Een curry is typisch Indiaas en bestaat uit groenten met vlees of vis gestoofd in een pittige saus met geelwortel, komijn, koriander, chili's en soms gember. Er zijn ook vegetarische gerechten.

WAT IS TYPISCH VOOR DE ZUID-INDIASE KEUKEN?
De Zuid-Indiase keuken gebruikt rijst als basisproduct gecombineerd met groenten, peulvruchten, en verschillende soorten curry's. Kokos, mosterdzaad, currybladeren en tamarinde zijn veelgebruikte ingrediënten die de gerechten hun unieke smaak geven.
Een van de beroemdste gerechten is dosa, een dunne, krokante pannenkoek gemaakt van rijst- en zwarte linzen beslag en gevuld met een pittig aardappelmengsel. Het wordt geserveerd met verschillende chutneys en sambar, een dunne kruidige linzensoep.
Een ander populair gerecht is idli, gestoomde rijstcake die vaak gegeten worden als ontbijt en ook vergezeld met chutney en sambar.
WAT IS TYPISCH VOOR DE NOORD-INDIASE KEUKEN?
De Noord-Indiase keuken gebruikt veel melkproducten zoals yoghurt, paneer (Indiase kaas) en ghee (geklaarde boter). Veel gebruikte specerijen zijn komijn, koriander, garam masala, en kaneel. Rijst wordt minder vaak gegeten. In plaats daarvan worden tarweproducten zoals naan (platbrood) en roti en chapati vaak geserveerd als bijgerecht.
Typisch gerechten voor de Noord-Indiase keuken zijn butter chicken, gegrilde kip in een romige, tomatencurry, en paneer tikka, een vegetarisch gerecht van gegrilde paneer gemarineerd in kruiden en yoghurt of rogan josh, een pittige lamsvleescurry uit Kasjmir op smaak gebracht met fenegriek en saffraan.
• Indiase restaurants in Den haag
• Kenmerken van Zuid-Indiase keuken
• Kenmerken van de Noord-Indiase keuken

5 INDIASE RESTAURANTS IN DEN HAAG
1. Atithi, Herengracht 7, open 12.00 uur
Atithi is Hindi en betekent gast en dat vertaalt zich in dit gastvrije restaurant. De keuken is ayurvedisch en gebaseerd op 5000 jaar oude kookprincipes met als basis een gezonde spijsvertering.
Er zijn gerechten uit alle delen van India: chola bhatura (kikkererwten en gefrituurd brood) uit Noord-India, shahi thali (rijst met een aantal bijgerechten) uit West-India, dosa uit Zuid-India en ook curry, naan (brood) en biryani (rijstgerecht).
Keuzes uit veganistische, vegetarische, glutenvrije, zuivelvrije, pescotarische en pollotarische gerechten. Atithi is een spektakel voor de zintuigen van het felgekleurde interieur tot de smaakpapillen.
2. Krishna Vilas, Hooikade 56, open 17.00 uur
Een keten met restaurants in Utrecht, Eindhoven en Hoofddorp. 100% vegetarisch en veganistisch met de beste gerechten uit de Zuid- en Noord-Indiase keuken.
Prachtig gelegen aan het water met een typisch Indiase ambiance en geliefd bij Indiase expats. Kies een Noord- of Zuid-Indiase thali of ga voor de bahji puri of dosa. De smaak van de gerechten zijn exact zoals in India, zeer authentiek en dus best wel pittig.
3. Himalayan, Gortstraat 16a, open 17.00 uur
Himalayan is net even anders omdat het ook gerechten uit Nepal en Bhuthaan serveert. Wanneer je curry bestelt, krijg je een aantal kleine schaaltjes met verschillende curry's geserveerd met basmatirijst dahl (linzensoep) en naanbrood.
Heel speciaal is momo als voorgerecht. Dit zijn deegtasjes met vulling, het Aziatische antwoord op ravioli. Nepalese noedels met kip of kipfilet uit de tandoori (kleioven) zijn aanbevolen. Achter elk gerecht op de menukaart staat of het mild, medium, pittig of zeer pittig is.

4. Taj Mahal, Maliestraat 5, open 16.00 uur
Wanneer je van vis houdt, dan is de Goa fish curry het ultieme gerecht, (Goa is de kleinste staat en ligt 500 km zuid van Mumbai) nijlbaars bereid met kruiden en verse koriander. Als voorgerecht neem je samosa's dat zijn kleine gefrituurde pasteitjes van kikkererwtenmeel en gevuld met aardappel en groente.
Op het menu staan ook kip, lam, vis, en vegan gerechten, alles wordt geserveerd met rijst. De mango lassie smaakt uitstekend, maar heeft dezelfde smaak en consitentie als in andere Indiase restaurants, (komt die misschien van de groothandel?)
5. Indian Curry House, Thomsonlaan 69, open 17.00 uur
Een uitgebreide kaart met alle Indiase favorieten uit Noord-India want het personeel komt uit de Punjab en Delhi. In deze regio is brood gebruikelijker dan rijst.
Op de menukaart staat een grote keuze aan platte broden zoals naan, chapati, poori en paratha en ook curry's. Een curry is typisch Indiaas en bestaat uit groenten met vlees of vis gestoofd in een pittige saus met geelwortel, komijn, koriander, chili's en soms gember. Er zijn ook vegetarische gerechten.

WAT IS TYPISCH VOOR DE ZUID-INDIASE KEUKEN?
De Zuid-Indiase keuken gebruikt rijst als basisproduct gecombineerd met groenten, peulvruchten, en verschillende soorten curry's. Kokos, mosterdzaad, currybladeren en tamarinde zijn veelgebruikte ingrediënten die de gerechten hun unieke smaak geven.
Een van de beroemdste gerechten is dosa, een dunne, krokante pannenkoek gemaakt van rijst- en zwarte linzen beslag en gevuld met een pittig aardappelmengsel. Het wordt geserveerd met verschillende chutneys en sambar, een dunne kruidige linzensoep.
Een ander populair gerecht is idli, gestoomde rijstcake die vaak gegeten worden als ontbijt en ook vergezeld met chutney en sambar.
WAT IS TYPISCH VOOR DE NOORD-INDIASE KEUKEN?
De Noord-Indiase keuken gebruikt veel melkproducten zoals yoghurt, paneer (Indiase kaas) en ghee (geklaarde boter). Veel gebruikte specerijen zijn komijn, koriander, garam masala, en kaneel. Rijst wordt minder vaak gegeten. In plaats daarvan worden tarweproducten zoals naan (platbrood) en roti en chapati vaak geserveerd als bijgerecht.
Typisch gerechten voor de Noord-Indiase keuken zijn butter chicken, gegrilde kip in een romige, tomatencurry, en paneer tikka, een vegetarisch gerecht van gegrilde paneer gemarineerd in kruiden en yoghurt of rogan josh, een pittige lamsvleescurry uit Kasjmir op smaak gebracht met fenegriek en saffraan.