den-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag paleistuinden haag paleis noordeindeden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhoutden haag binnenhof

St. Patrick's Day

Locatie: Grote Markt, Den Haag

St. Patrick's Day op vrijdag 17 maart op de Grote Markt in Den Haag is de grootste viering van de Ierse feestdag in Europa buiten Ierland. Het festival wordt in Den Haag uitbundig gevierd met Ierse dansgroepen, diverse live-optredens van Ierse bands, een markt met typisch Ierse producten en de beste Ierse gerechten. 

Denhaag_ST.-PATRICKS-DAY

Wat voor Nederlanders Koningsdag is, is voor de Ieren St. Patrick's Day. 'Lá Fhéile Pádriag' is de ultieme uiting van de Ierse identiteit. Men herdenkt op de dagen rond 17 maart de Ierse beschermheilige Sint Patricius, die leefde in de vijfde eeuw. Het is een officiële feestdag (en dus vrije dag) in Ierland, het Caribische eiland Montserrat en de Canadese provincies New Foundland en Labrador, waar van oudsher veel Ierse immigranten wonen. Het feest wordt gevierd door ruim 75 miljoen mensen wereldwijd. De grootste St. Pats parade is in New York, maar ook in Australië en veel Europese landen wordt de Ierse nationale feestdag groots gevierd. 

Denhaag_ST.-PATRICKS-DAY

In Nederland vindt de grootste St Patrick's Day viering sinds 10 jaar plaats in Den Haag, met een voor iedereen gratis toegankelijk festival. Op de groen-wit-oranje getooide Grote Markt wordt een groot buitenpodium opgericht en ook in de omringende cafés is van alles te beleven. Vrijdag 17 maart vanaf 16.30 uur is het feest in Den Haag met muziek en dans op de Grote Markt en in de pub O'Casey's. Onder andere Sharon Shannon, The Kings of Connaught, Redmond School of Irish Dancing en de Kilkenny School of Irish Dancing zullen optreden. Toegang is gratis. In het Atrium Den Haag kun je een Ierland fototentoonstelling bezoeken.