den haag binnenhofden haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden haag paleis noordeindescheveningen-pierden-haag-plein-terras

Balenciaga: Meesterlijk Zwart

Locatie: Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag brengt een eerbetoon aan de Spaanse mode-ontwerper Cristóbal Balenciaga. Hij wordt beschouwd als 'le maître' onder de couturiers. "Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen", zei Christian Dior eens.

Meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga stelen vanaf 24 september 2022 de show in Kunstmuseum Den Haag. Het is voor het eerst dat zo'n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. Zwart was de favoriete kleur van Balenciaga. Hoe de ontwerper een betoverend spel speelt met deze kleur, is in de tentoonstelling 'Balenciaga: Meesterlijk Zwart' te bewonderen. 

Denhaag_balenciaga-expositie

Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972) stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn vroege opleiding tot kleermaker – hij is al vanaf zijn twaalfde in de leer – onderscheidt hem van andere couturiers uit zijn tijd. In tegenstelling tot zijn meeste collega's kent hij het vak door en door: hij is bedreven in elke fase van het ontwerpproces. “Enkel Balenciaga is een ware couturier. (…) De anderen zijn niet meer dan ontwerpers”, aldus Coco Chanel. Zijn vakmanschap, precisie en revolutionaire silhouetten maken van hem de meester der couturiers. Vanaf zijn eerste catwalk collectie in 1937 tot aan de sluiting van zijn salon in Parijs in 1968, rekent Balenciaga de meest invloedrijke figuren van die tijd tot zijn clientèle. 

Den-haag_balenciaga

De jaren 50 en 60 van de vorige eeuw worden beschouwd als de hoogtepunten uit Balenciaga's carrière. In een tijd waarin de getailleerde New Look van Christian Dior het modebeeld domineert, zoekt Balenciaga juist hele andere contouren op. Hij herinterpreteert de vrouwelijke vorm en elimineert de taille, waardoor er nog nooit eerder vertoonde silhouetten ontstaan. Balenciaga verkiest comfort, bewegingsvrijheid en volume boven beperkende pasvormen. Om zijn baanbrekende vormen tot leven te laten komen, experimenteert de couturier eindeloos met verschillende materialen. Het voor hem speciaal ontworpen materiaal ‘gazar' wordt favoriet: een stevige, maar lichte zijden stof die hij in 1958 in samenwerking met de Zwitserse textielfabrikant Abraham ontwikkelt. Gazar behoudt goed zijn vorm, en blijkt daarmee ideaal voor de architecturale en volumineuze ontwerpen van Balenciaga. 

Denhaag_balenciaga-expositie

De expositie in Den Haag bestaat uit meer dan zestig kledingstukken. Daarnaast zijn in de tentoonstelling in het Kunstmuseum eveneens zwarte toiles (katoenen proefmodellen), hoeden en sieraden, maar ook tekeningen, filmbeelden en fotografie uit het archief van Maison Balenciaga te zien. 

Balenciaga: Meesterlijk Zwart
Kunstmuseum Den Haag
24 september 2022 - 5 maart 2023