scheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden-haag-plein-terrasden haag binnenhofden haag paleistuinscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag grote marktden haag lange voorhout

Estate Italiana - Igor Mitoraj

Locatie: Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Museum Beelden aan de Zee in Scheveningen presenteert deze zomer de Estate Italiana, de Italian Summer, met een tentoonstelling van het werk van Igor Mitoraj als belangrijkste expositie en daarnaast een aantal kleinere Italiaanse tentoonstellingen, bijvoorbeeld die van Mitorajs tijdgenoot Pietro Cascella.

Den-haag_mitoraj_scheveningen

Igor Mitoraj 
Bezoekers van Museum Beelden aan Zee kennen de beelden van Igor Mitoraj maar al te goed: 'Light of the Moon', het grote masker bovenop het duin bij het museum is van zijn hand en tot de collectie behoren verschillende van zijn beelden, die regelmatig worden getoond of uitgeleend. De Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj (1944 – 2014), werd vooral geïnspireerd door de schoonheid van de klassieke oudheid. Naast een vijftal belangrijke stukken van Mitoraj uit de eigen collectie, krijgt het museum een groot aantal werken uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta (Italië) in bruikleen, van waaruit de nalatenschap van Mitoraj wordt beheerd. De selectie wordt aangevuld met enkele particuliere bruiklenen uit Nederland. In totaal zijn er ruim zestig werken op de tentoonstelling te zien in gips, brons en marmer.

Den-haag_igor-mitoraj

Pietro Cascella en Cordelia von den Steinen
Voor Italië was Pietro Cascella (1921-2008) de belangrijkste monumentale beeldhouwer in marmer in een semi-abstracte stijl. Hij ging te werk op een manier die ook in Nederland werd toegepast in de tweede helft van de twintigste eeuw: bij een opdracht voor de openbare ruimte dacht hij mee over de exacte locatie van zijn werk en eveneens werkte hij mee aan het ontwerp van de directe omgeving van het beeld. Zo is zijn werk terechtgekomen op prominente plekken in Toscane en in Pescara, waar hij opgroeide. In 1967 werd in voormalig concentratiekamp Auschwitz zijn monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust onthuld.

Denhaag_Cascella-pescara

Cascella was getrouwd met Cordelia von den Steinen. Ze woonden in een middeleeuws kasteel ten noorden van Pietrasanta, waar zij ook werkten. Von den Steinen werkt in keramiek, waarin zij minutieuze uitvoeringen maakt van grote en kleine zaken uit het leven: van keukengerei en eten en drinken, tot de actuele vluchtelingenproblematiek.

Den-haag_cordelia

Façade – Igor Mitoraj
Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
19 juni 2021 tot 6 februari 2022

Pietro Cascella & Cordelia von den Steinen
Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
19 juni tot 19 september 2021