den-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuinden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden haag binnenhofscheveningen-pier

Monet - Tuinen van Verbeelding

Locatie: Kunstmuseum, Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag organiseert van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 de tentoonstelling 'Monet. Tuinen van Verbeelding'. Vijf jaar lang is met man en macht gewerkt om veertig internationale topstukken van de Franse meester over heel de wereld naar Den Haag te krijgen. De tentoonstelling is gemaakt in nauwe samenwerking met het Musée Marmottan Monet in Parijs. 

Denhaag_claude-monet

Claude Monet (1840-1926) , meester van het Impressionisme, maakte misschien wel zijn mooiste schilderijen van zijn eigen tuinen in het Franse plaatsje Giverny. Hij legde een enorme bloementuin aan en een landschappelijke tuin met een grote vijver. Het rode bruggetje, de weerspiegeling van wilgentakken en wolkenluchten in het water en de waterlelies op het wateroppervlak inspireerden Monet tot intense en kleurrijke kunstwerken. Zijn serie Waterlelies is wereldberoemd. 

Den-haag_claude-monet

Een groot deel van Monet's beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Mark Rothko en Jackson Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Kunstmuseum is het stralende middelpunt van de tentoonstelling. Monet maakte zeven schilderijen met het thema 'Blauwe regen'. Naast de ene van het Kunstmuseum zijn er drie andere voor deze expositie overgebracht, waarmee ze voor het eerst broederlijk in één zaal kunnen worden getoond. 

Monet - Tuinen van Verbeelding 
Kunstmuseum, Den Haag 
12 oktober 2019 - 2 februari 2020