scheveningen-pierden haag binnenhofden haag lange voorhoutden haag binnenhof hofvijverden haag paleis noordeindeden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden-haag-plein-terrasden haag paleistuin

Let's Dance!

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag

De tentoonstelling Let's Dance! in het Gemeentemuseum in Den Haag brengt de bijzondere relatie tussen mode en dans over en weer uitgebreid in beeld. Met deze vrolijke tentoonstelling zet het museum de dansmode in de spotlights. Van subculturen als hiphop tot klassiek ballet. Van invloedrijke kostuums uit dansfilms tot kleding om in te dansen. En van professionele kostuums – al dan niet ontworpen door bekende couturiers zoals Viktor & Rolf, Christian Lacroix, Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Iris van Herpen en Rodarte – tot kleding van grote namen uit de modewereld die zich hebben laten inspireren door die betoverende danswereld.  

Veel modeontwerpers zien de danswereld als grote inspiratiebron. Maria Grazia Chiuri van Dior bijvoorbeeld. En ook ontwerpers als Giambattista Valli en Tomo Koizumi gebruiken momenteel grote wolken tule in hun ontwerpen. Bovendien worden steeds vaker dansers als model gekozen. Niet zo gek, want dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. Ook buiten de catwalk zie je regelmatig de invloed van dans. De charleston, de jive, disco of house maken niet alleen dancing queens van ons, maar beïnvloeden ook wat we dragen. En subculturen zoals hiphop en muziekstijlen als disco of gabber hebben direct invloed (gehad) op het modebeeld. 

Denhaag_Lets-dance

Madonna in haar stoere dansclips, John Travolta in zijn witte discopak, rode schoentjes uit The Wizard of Oz, beenwarmers à la Flashdance, het leren jack van Michael Jackson uit Thriller of de styling van Beyoncé: dansmode spreekt tot de verbeelding en dat zie je terug op straat. Ook populaire dansen en muziekstijlen zijn vaak bepalend voor de kledingkeuze. Denk maar eens aan charlestonjurken in de jaren 20, de wijde rock-‘n-rollrokken in de fifties en de kleurrijke disco-outfits in de seventies. Meer recent zie je dat hiphop vraagt om kleding waarin je je goed kunt bewegen én waarmee je je kunt onderscheiden, en ook bij een muziekstijl als gabber en een dansstijl als vogue horen uitgesproken kledingstijlen. 

Let's Dance! laat mode van nu en de afgelopen decennia zien, maar duikt ook verder in het verleden omdat speciale dansmode al in de zeventiende eeuw ontstond. Balletvoorstellingen deden toen qua spektakel niet onder voor de huidige modeshows tijdens de grote fashionweeks. In het begin van de twintigste eeuw was vooral het Russische balletgezelschap Ballets Russes toonaangevend. Hun vernieuwende kleurgebruik en oosterse invloeden waren niet alleen van invloed op de mode, maar ook op beeldende kunst. Het gezelschap bracht belangrijke dansers en choreografen voort en stond erom bekend continu op zoek te zijn naar vernieuwing, zowel op het gebied van choreografie en muziek als kostuums en decor.  Zelfs Coco Chanel mocht voor dit gezelschap ontwerpen.

In Nederland werkt Het Nationale Ballet samen met verschillende ontwerpers. Vooral de kostuum- en decorontwerpen van Toer van Schayk genieten internationale faam. Vanaf de jaren 50 zijn modeontwerpers steeds vaker betrokken bij kostuumontwerpen voor dansvoorstellingen met bijzondere – soms extravagante – ontwerpen als resultaat. 

Let's Dance! Dansmode: van tutu naar pattas 
Gemeentemuseum, Den Haag 
28 september 2019 - 12 januari 2020

Denhaag_lets-dance