scheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag paleistuinden haag binnenhofden haag grote marktden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutden-haag-plein-terras

Dubbeltentoonstelling Erwin Olaf

Locatie: Gemeentemuseum, Den Haag

Erwin Olaf is een van Nederlands beroemdste fotografen en dit jaar wordt hij 60 jaar. Daarom brengen het Fotomuseum Den Haag en het Gemeentemuseum Den Haag hem een eerbetoon met een dubbeltentoonstelling. Het grote publiek kent Erwin Olaf (1959) vooral van de foto's die hij het afgelopen jaar maakte van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters. Met die portretten van de koninklijke familie oogstte hij veel lof. Olafs werk is gepubliceerd in toonaangevende titels als The New York Times, de Britse Sunday Times en de Franse krant Libération en modetijdschrift Elle. De fotograaf staat bekend als voorvechter van homo-emancipatie. 

Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt Olaf hier zo'n twintig foto's bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

Den-haag_erwin-olaf

Palm Springs 
Tijdens de grote dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in Den Haag zal gloednieuw werk te zien zijn dat Olaf in het najaar van 2018 in Palm Springs (VS) maakte. De fotoserie Palm Springs vormt een drieluik met de series Berlijn (2012) en Shanghai (2017). Berlijn, Shanghai en Palm Springs vormen een drieluik over steden in verandering.

De serie van Berlijn is gemaakt in 2012, een periode waarin donkere wolken zich boven Europa samenpakten. De serie richt zich op Olafs zorgen over de vrijheid van meningsuiting en democratie en op de overdracht van de macht van de oudere generatie aan een nieuwe generatie. Shanghai is een hypermoderne metropool met 24 miljoen inwoners in China. In zijn serie in deze stad onderzoekt Olaf wat er gebeurt met een individu in een dergelijke omgeving.

Den-haag_erwin-olaf

In Palm Springs richt Olaf zich ook op de actualiteit - een van de belangrijke thema's van de serie is klimaatverandering - maar tegelijkertijd zijn er herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen. In een prachtige serie van portretten, landschappen – het is voor het eerst dat Olaf landschappen fotografeert – stillevens en filmische scenes refereert hij aan thema's als tienerzwangerschappen, discriminatie, religieuze misstanden en polarisatie.

Erwin Olaf 
Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag 
16 februari tot en met 16 juni 2019