den haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhofden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindescheveningen-pier

Rembrandt en het Mauritshuis

Locatie: Mauritshuis, Den Haag

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van Rembrandt op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land. het Mauritshuis in Den Haag, het Rembrandthuis en Rijksmuseum in Amsterdam, het Fries Museum (Leeuwarden) en Museum De Lakenhal (Leiden) eren Rembrandt met grote tentoonstellingen. Ook andere musea en locaties in het hele land staan in het teken van de Gouden Eeuw van Rembrandt en zijn tijdgenoten. 

Den-haag_rembrandt

Het Mauritshuis in Den Haag heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350e sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn van 31 januari tot en met 15 september 2019 alle 18 schilderijen te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Het Mauritshuis etaleert ook vijf schilderijen die als een Rembrandt zijn aangekocht, maar toch niet van hem bleken te zijn; plus twee twijfelgevallen, waaronder Tronie van een oude man. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld. 

Den-haag_Rembrandt-van-Rijn

Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?' Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt' en ‘geen Rembrandt' met het blote oog te zien?

Rembrandt en het Mauritshuis
Mauritshuis, Den Haag
31 januari - 15 september 2019