den haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag paleistuinden haag binnenhofden-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strand

Glans en Geluk

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag

Aan de hand van zo'n 300 voorwerpen presenteert de tentoonstelling Glans en Geluk - Kunst uit de Wereld van de Islam in het Gemeentemuseum in Den Haag de verbluffende ornamentiek van islamitische kunst uit de periode 900-1900. De tentoonstelling zet na lange tijd de rijke collectie islamitische kunst van het Gemeentemuseum weer in de schijnwerpers. De verzameling omvat veel – keramiek, glas, metaal, tapijten en houten deuren uit de periode 900-1900 – en is een van de beste collecties van Nederland. De objecten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit onder meer Afghanistan, China, Egypte, India, Irak, Iran, Italië, Marokko, Spanje, Syrië en Turkije. Voor 'Glans en Geluk' wordt rijkelijk geput uit dit bezit, aangevuld met een aantal bijzondere bruiklenen uit Nederlandse museale collecties.

Den-haag_glans-en-geluk

Glans en Geluk brengt vele verworvenheden van de islamitische kunst bij elkaar. Het is een tentoonstelling vol pracht en praal waarbij de nadruk ligt op het ornamentele karakter van islamitische kunst en de verhalen over cultuur, traditie en ambacht. Daarnaast brengen schrijvers, koks en musici een ode aan het zintuiglijke karakter van de objecten uit de collectie van het museum. Zij hebben zich laten inspireren tot een literaire tekst, recept of muziekstuk. Het resultaat is te zien en horen in de tentoonstelling en speelt een rol in diverse activiteiten.

De islamitische cultuur heeft door de geschiedenis heen prachtige kunstobjecten voortgebracht, die bovendien hun weg vonden naar het Verre Oosten én Europa. Handelaars, ambachtslieden, pelgrims, diplomaten, studenten en wetenschappers reisden tussen de verschillende steden: kennis, technieken, talen, gewoonten en kunstvormen werden uitgewisseld. Over handelsroutes en als oorlogsbuit verplaatsten voorwerpen zich van de ene naar de andere regio, met kruisbestuiving van vormen en decoraties tot gevolg.

Denhaag_glans-geluk

Ode aan het ambacht
Veel kunst uit de wereld van de islam is voorzien van een minutieuze ornamentiek. De rijke details van de versieringen zijn zowel religieus als wereldlijk van aard. Ze verwijzen naar het moois dat in het hiernamaals te wachten staat. Maar geven ook uitdrukking aan een liefde voor het goede leven. Glans en Geluk ontrafelt deze bijzondere, positieve symboliek, maar staat ook stil bij hoe de voorwerpen werden gebruikt en gemaakt. De tentoonstelling is daarmee een ode aan het ambacht. Eeuwenoude technieken als glasblazen, houtsnijden, kalligrafie of tapijtknopen vertellen verhalen over cultuur, tradities en opdrachtgeverschap en de rol van de islamitische cultuur in de wereld.

Glans en Geluk. Kunst uit de wereld van de Islam
Gemeentemuseum Den Haag
8 september 2018 - 3 maart 2019