scheveningen-pierden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden haag binnenhofden haag paleistuinden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strand

Expositie Alexej von Jawlensky

Locatie: Gemeentemuseum Den Haag

Ver voordat in de westerse wereld spirituele en esoterische stromingen als new age en mindfulness populair worden, combineert Alexej von Jawlensky (1864-1941) met een open levenshouding het beste uit verschillende religieuze stromingen. De van oorsprong Russische kunstenaar ontwikkelt zich in München tot één van de belangrijkste Duitse expressionisten en staat samen met Wassily Kandinsky aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.

Den-haag_alex-jawlensky

Gemeentemuseum Den Haag presenteert Jawlensky's rijke oeuvre van landschappen, stillevens en portretten in een groot overzicht waarbij de nadruk ligt op de invloed van zijn spirituele beleving. In samenwerking met het Alexej von Jawlensky-archief in Zwitserland en zijn nog in leven zijnde kleindochters wordt voor het eerst ook uitgebreid aandacht besteed aan zijn liefde voor de muziek en de inspiratie die hij daarin vond.

Alexej von Jawlensky - Expressionisme en Devotie
Gemeetemuseum Den Haag
29 september 2018 - 27 januari 2019

Denhaag_alex-jawlensky