den haag paleis noordeindeden haag binnenhofscheveningen-pierden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuin

Movies that Matter Festival 2023

Locatie: Filmhuis Den Haag

Van 24 maart tot en met V1 april 2023 presenteert het Movies that Matter Festival in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in totaal zo'n zeventig speelfilms en documentaires over mensenrechten, vrede en vrijheid in combinatie met debatten, lezingen, exposities, masterclasses en live muziek. 
Het festival kent twee hoofdprogramma's: Activist (voorheen A Matter of ACT) over mensenrechtenverdedigers, in samenwerking met Amnesty International. Hierin zie je acht bijzondere documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. En Camera Justitia, dat inzoomt op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Hierin worden acht films vertoond over juridische dilemma's.

Denhaag_movies-that-matter-filmfestival

Nieuw dit jaar is het competitieprogramma Dutch Movies Matter met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten. De speelfilms en documentaires worden gevolgd door gesprekken met makers en deskundigen.

Movies that Matter gelooft in de kracht van film als instrument om onverschilligheid te bestrijden. Film heeft meer dan ieder ander medium het vermogen ogen te openen. Het kan aanzetten tot invoelen en meevoelen, tot nadenken en napraten. Dat maakt film een uitstekend middel voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor mensenrechten en een duurzame samenleving.