den haag paleistuinden haag lange voorhoutden haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terrasden haag grote markt

Open Monumentendag 2023

Locatie: Den Haag

In het weekend van 9 en 10 september 2023 is het Open Monumentendag, ook in Den Haag. Het thema dit jaar is Levend Erfgoed. Normaal zijn in Den Haag dit weekend meer dan 80 monumentale gebouwen toegankelijk voor publiek. Ook zijn er tal van activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen, vaartochten en tramritten. Het is dé kans om gebouwen te bezoeken waar je normaal niet zo snel in komt en nog geheel gratis ook! 
Den-haag_open-monumentendag

Den Haag in top 5 meeste monumenten van Nederland
Den Haag heeft ongeveer 2250 beschermde monumenten en 20 beschermde stadsgezichten. Hiermee behoort Den Haag tot de top 5 van monumentensteden in Nederland. Of het nu dat geheime hofje is, een bijzonder regeringsgebouw of dat monumentale pand aan het Lange Voorhout, op Open Monumentendag kun je de geschiedenis tot leven zien komen. De deelnemende monumenten zijn steeds te herkennen aan de Open Monumentendag-vlag.

Den-haag_open-monumentendag

Naast bijzondere doorgaans niet toegankelijke monumenten zijn er vele andere gebouwen te bezichtigen in Den Haag. Ook worden er tal van extra activiteiten georganiseeerd, zoals rondleidingen, wandelingen, vaartochten, workshops en fietsroutes.

Programmaboekje Open Monumenten
Bij VVV Den Haag (Spui 68) is begin september het uitgebreide monumentendagboekje verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt). Het is ook mogelijk de speciale OMD Den Haag-app uit de Appstore of Google Play store te downloaden voor meer achtergrondinformatie over de monumenten. Op de site van de gemeente Den Haag kan je het programmaboekje downloaden.

Denhaag_monumentendag