den haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag binnenhof

Prinsjesdag 2024

Locatie: Den Haag

Op de derde dinsdag van de maand, wordt traditioneel Prinsjesdag gevierd. In Den Haag is dit een dag vol festiviteiten met als hoogtepunt de tocht van de ‘glazen koets' vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. In de Ridderzaal leest de koning de Troonrede voor en geeft daarmee het startschot voor het komend parlementaire jaar.

Geschiedenis Prinsjesdag
Voordat we een aantal hoogtepunten tippen die je zeker niet mag missen, even even een stukje geschiedenis van Prinsjesdag.

Het woord 'Prinsjesdag' werd in de 17e en 18e eeuw gebruikt voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Vooral die van stadhouder Prins Willem V leidde tot grote volksfeesten en toen zijn zoon in 1813, na zijn ballingschap, door een opgetogen bevolking werd ingehaald en tot koning gekroond ging dit ook gepaard met een groot volksfeest. Sindsdien zijn mensen het woord Prinsjesdag gaan gebruiken voor elke feestelijke gebeurtenis van een Oranje. Verjaardagen, bruiloften en dus ook voor de opening van de Staten-Generaal.

Gouden Koets vervangen door Glazen Koets
De Gouden Koets wordt al sinds 1912 voor Prinsjesdag ingezet. Voor die tijd werd gebruikgemaakt van de Glazen Koets die normalerwijze dienst doet bij de generale repetitie van Prinsjesdag. Vanwege de grote restauratie van de Gouden Koets wordt deze de komende jaren vervangen door de Glazen Koets.

Strandoefening op maandag 
Een spectaculair evenement en traditioneel één van de hoogtepunten voorafgaand aan Prinsjesdag is de strandoefening met paarden op maandag vanaf 10.00 uur voor het Scheveningse Kurhaus van de Cavalerie Ere Escorte met de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee en de Fanfare Bereden Wapens.

Prinsjesdag
Dinsdag 17 september is het dan eindelijk zo ver: Prinsjesdag. In de binnenstad van Den Haag is het de hele dag feest met gratis gadgets, promoteams en photoboots. Tickets voor de Oranje Tribune op het Lange Voorhout (één van de beste plekken om de stoet met de glazen koets voorbij te zien trekken), 10.00 uur tot 14.00 uur, zijn te koop bij de VVV (Spui 68), telefonisch (070 361 8860). Ticketprijs: 16 euro, ex 2,50 euro servicekosten. De rijtoer start bij paleis Noordeinde en eindigt daar ook weer. Het Lange Voorhout is een prachtige plek om te genieten van het beste wat Nederland te bieden heeft aan parlementaire tradities.

Programma en rijtour
12.00 tot 17.00 uur: de speciale Prinsjesmarkt met aantrekkelijke aanbiedingen van plaatselijke ondernemers.
12.45 uur: De Glazen Koets rijdt van de Koninklijke stallen naar Paleis Noordeinde.
13.00 uur: Vertrek Koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof.
13.15 uur: Troonrede in de Ridderzaal.
13.50 uur: De Glazen Koets met het Koninklijke paar vertrekt van het Binnenhof naar Paleis Noordeinde.
14.00 uur: De balkonscène bij Paleis Noordeinde.
14.30 uur: Muzikale show van militaire korpsen op het Lange Voorhout.